Haspels

Ik schrijf de volgende tekst over haspels en probeer een antwoord te geven op vragen als wat ze zijn, vanwaar ze oorspronkelijk afkomstig zijn, waarvoor ze worden gebruikt, door wie ze worden gebruikt, hoeveel ze kosten en waar je ze kunt kopen. Eerst is het interessant te weten wat haspels zijn en het antwoord is kort maar krachtig. Haspels zijn handige, cirkelvormige rollen waarop een draad kan worden gerold. Door het oprollen van een draad blijft die draad onbeschadigd en kan ze moeilijker of zelfs niet worden geplooid. 

Oorsprong en gebruik van de haspel

Haspels vinden hun oorsprong in Nederland en Duitsland en waren oorspronkelijk bedoeld om draden op te spinnen. Tegenwoordig worden haspels overal gebruikt. In de kleinere huishoudens vindt u ze vaak in de vorm van verlengsnoeren. Evengoed worden ze gebruikt in de bouwindustrie. Grote buizen om rioleringen aan te leggen of lange snoeren om elektriciteitskabels te leggen worden vaak op een haspel gerold. Dit om de snoeren makkelijker en vlotter te kunnen transporteren. Bovendien zorgt een haspel in deze sectoren voor een gebruiksgemak omdat de nodige draden of buizen gewoon af te rollen zijn. Veel mensen maken vaak de fout kabels op te plooien met als gevolg dat de koperdraadjes binnenin de draad breken, soms ontstaan door het plooien ook scheurtjes aan de buitenzijde van een draad. Zeker bij draden waar stroomverbinding op zit kan er vervolgens kortsluiting ontstaan, wat op zijn beurt ernstige gevolgen kan hebben. De haspel voorkomt dat draden worden geplooid en dienen dus deels ook voor de veiligheid. 

Verkrijgbare haspel in alle vormen en maten

Haspels zijn te verkrijgen in diverse vormen en maten en al dan niet met een snoer erbij. In de winkel worden verlengsnoeren bijvoorbeeld ook vaak op een haspel verkocht en meestal zitten er dan op het midden van de haspel een aantal stopcontacten waar u een apparaat op kunt aansluiten. Zodoende kan dat apparaat van stroom worden voorzien. De haspels zijn te koop via het internet (op diverse webwinkels) en in verschillende fysieke winkels. De prijs varieert naargelang de grootte van de haspel die u koopt. Op een kleine haspel kunt u namelijk geen snoer van vijfentwintig meter rollen. Haspels hebben dan ook eigen afmetingen en elk van die haspels komt overeen met een bepaalde lengte. Dit is uiteraard bij benadering maar een snoer van vijfentwintig meter kan bijvoorbeeld niet op de haspel die bedoeld is voor snoeren van vijf meter en omgekeerd. Voor de aankoop van een haspel is het steeds belangrijk goed te weten welke haspel u nodig heeft.

Voor meer informatie spreek met BDJ Holding BV.

Delen