Verf kopen in de verfwinkel

Verschillende soorten verf uit de verfwinkel

Als je een muur wilt verven, dan heb je een keuze uit veel verschillende soorten verf. Vaak kan je over de bepaalde soorten verf advies krijgen in een verfwinkel. Maar voordat je naar de verfwinkel holt, kan je ook zelf eerst een beetje onderzoek doen, naar de soort verf die het meest geschikt is voor jouw muur. Er is verf speciaal voor binnenmuren, maar ook speciale verf voor buiten. Ook is de ondergrond heel belangrijk. Vaak moet je de ondergrond eerst nog behandelen voordat je de muur kan verven. Hieronder een overzicht van de meest gebruikte soorten verf en lak.

Grondverf - Vooral als je hoogglansverf gaat gebruiken kan een laag grondverf erg handig en soms noodzakelijk zijn. Grondverf zorgt ervoor dat je oppervlak al een eerste dekking krijgt, waardoor de hoogglansverf veel beter hecht en ook dekt. Grondverf kan soms voorkomen dat je niet twee of drie lagen verf hoeft te gebruiken. 

Primer - Vooral voor muren met een sterk zuigende werking is een primer absoluut noodzakelijk. De primer zorgt dat de verf veel beter hecht en niet in de de ondergrond wordt gezogen. Een primer kan aangebracht worden op verschillende soorten muren, zoals gipsplaten, baksteen en pleisterwerk. De primer zorgt er ook voor dat er geen vlekken ontstaan door nicotine en vet en geeft een goede dekkende en hechtende laag.

Alkydverf - Alkydverf is synthetisch en kan je zowel binnen als buiten gebruiken. Alkydverf is te verkrijgen als hoogglansverf en zijdeglans en moet verdund worden met terpentine. Ook de kwasten dienen nadien gereinigd te worden met terpentine. Gebruik als onderlaag nooit acrylverf, want dit hecht niet. Het nadeel van Alkydverf kan zijn, dat het bindmiddel in deze verf na verloop van tijd kan gaan verkleuren door UV stralen.

Acrylverf - Acrylverf kan vermengd worden met water. Dit maakt, dat acrylverf reukloos is en je geen last hebt van een sterke verfgeur. Acrylverf is vooral een verf die binnen gebruikt kan worden. Voor buiten is deze verf minder geschikt. Acrylverf is sneldrogend en heeft geen last van verkleuren. Kwasten en rollers kunnen, gereinigd worden met water en zeep. Ook acrylverf is in hoogglans en zijdeglans te verkrijgen.

Latexverf - In de jaren 40 werd latexverf uitgevonden door een vloeibaar rubber aan de verf toe te voegen. Hoewel men vroeger een origineel rubber van de rubberboom gebruikte, gebruiken fabrikanten nu een synthetische rubber voor latexverf. Latexverf kan verdund worden met water en is ideaal voor gebruik in vochtige ruimtes, zoals de badkamer. 

Beits - Beits wordt gebruikt op houten oppervlakken. Er is een verschil tussen transparante beits, zodat de houtstructuur zichtbaar blijft en dekkende beits, waarbij de houtstructuur niet meer zichtbaar is. Beits is vooral handig om het hout een langere levensduur te geven.

Benieuwd naar bovenstaande verfsoorten? Bezoek dan eens Maassen Doe het Zelf de verfwinkel voor de regio Arnhem en Doetinchem.

Delen