Plasticizers bestellen voor verschillende producten

Plasticizers bestellen om kunststof te versoepelen

Plasticizers is een woord dat niet iedereen bekend in de oren klinkt, maar hebben we het over weekmakers dan gaat bij de meeste mensen wel een belletje rinkelen. Plasticizers is de Engelse benaming voor weekmakers. Plasticizers zijn additieven die men toevoegt aan kunststoffen om de flexibiliteit van het materiaal te veranderen, waardoor het soepeler wordt. Het zijn geur en kleurloze esters, voornamelijk ftalaten, die de elasticiteit van materiaal verhogen van bijv. PVC( Polyvinylchloride).   

Door de toevoeging van de plasticizers aan kunststof zijn er een tal van toepassingen van het materiaal mogelijk. Zonder deze toevoeging zal de PVC hard en stug zijn zoals in het geval met de PVC waterleiding. Door dit additief te gebruiken creëert men een leiding waar soepel mee gewerkt kan worden bij het bijv. aanleggen van bochten. Door de toevoeging van plasticizers smeert men als het ware de polymeerketens. Hierdoor worden de mechanische eigenschappen meer rubberachtig en minder breekbaar.   

Plasticizers bestellen om duurzaamheid toe te passen  

Duurzaamheid is een van de belangrijkste voordelen die verleent wordt aan PVC-toepassingen waardoor ze prestaties tot 50 jaar kunnen garanderen. Ongeveer 90% van alle plasticizers wordt gebruikt bij de productie van PVC ook wel bekend als vinyl. Een greep uit de belangrijkste toepassingen voor flexibel PVC zijn: vloerbedekkingen en wandbekledingen, dakmembranen, elektrische kabel- en draadisolatie, auto industrie, medische apparatuur, kunstleer artikelen, enzovoort.   

Sommige plasticizers worden gebruikt in rubberproducten, verven, drukinkten, kleefstoffen en afdichtingsmiddelen voor professioneel gebruik. De productie van plasticizers ontstaat door een reactie van een alcohol met een zuur zoals adipinezuur, ftaalzuuranhydride en nog meer verschillende ftalaatesthers. Het type esther wordt bepaald door middel van welk alcohol en zuur er wordt gebruikt. De te maken combinaties zijn eindeloos, maar er komen er maar een paar in aanmerking voor de vereisten van de prestaties, kosten, beschikbaarheid, gezondheid en milieu in verband met de strenge regelgeving.   

Plasticizers een van de meest onderzochte chemische stoffen  

De laatste jaren is er veel research gepleegd naar het effect van deze chemische stoffen op mens en milieu, overbrenging van ftalaten, door aanwezigheid in binnenlucht en stof, enz. te evalueren. Het verstorende effect op het hormoonstelsel van mens en dier, zijn tot nu toe uitgebreid onderzocht en afgerond, wat betekent dat diïsobutylftalaat (DIBP) en n-butylbenzylftalaat (BBP) als enige twee stoffen sinds februari 2015 in Europa niet meer gebruikt mogen worden.  Alle andere plasticizers hebben geen nadelige effecten op de gezondheid en het hormoonstelsel en daarom niet geclassificeerd als slecht, omdat het geen hormoonregelaars zijn. De producten waar ftalaten in zijn verwerkt zijn veilig bij normaal gebruik. In speelgoed en kinderverzorgingsartikelen mag nog maar minder dan 0.1% in verwerkt worden. Zonder plasticizers blijft de kunststof hard en onhandelbaar.

Same Chemicals is een bedrijf dat gespecialiseerd is in het leveren van plasticizers.

Delen